Hulp uit België

Toch weer een Belg flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is inclusief Noord.

Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum naar Noord niet meer mogelijk. Meer dan een eeuw ellende voor fietsers, voetgangers en ook auto’s tot gevolg. En nog steeds anno 2020 een ingewikkelde infrastructuur in het hart van de grachtengrondel. En nog steeds geen vaste verbinding met Noord, dat inmiddels meer inwoners heeft dan Amersfoort. Bijna genoeg om zich als zelfstandige stad af te splitsen. Vele pogingen ter verbetering van de situatie strandden. En toen was daar Alexander ‘d Hooghe uit Leuven een Belg die als voorzitter van de gemeente-rijks-commissie de doorslag gaf. Samenwerking overheden!

Bedrijfskundig interessant is hier het van “buiten naar binnen” principe in plaats van andersom. Van binnenuit lukte dat een eeuw niet. En toepassing van SDG 17e “Partnership”. Met een Belg als inspirator.

De idee in het kort. Fietsring, CS-entree wandeltunnel, een Oostbrug, een Westbrug met notabene de mogelijkheid van een tramverbinding. Ik slikt even. Jeetje ook nog een circle-line in Amsterdam. Het kan niet op. In 1956 werd de tram in Noord opgeheven! Tsjonge jonge wat een innovatie. Laten we hem tramlijn 0 noemen, symbool van de wedergeboorte van Amsterdam. Ik kan niet laten – denkend aan d ’Hooghe – het lied “Hij leve hoog ja hoog” in te zetten.

Maar er zijn meer Belgen, die doorslaggevende bijdragen hebben geleverd De eerst vlucht boven Amsterdam in 1910 was van de Antwerpse vliegduivel Jan Olieslagers een jaar eerder dan Anthony Fokker in 1911 boven Haarlem, die met de eer streek. En wie ontwierpen de grachtengordel, de standbeelden van Rembrandt en Joost van den Vondel, de Mozes en Aaronkerk en nog veel meer? De Belgen! En dan de culinaire impuls door de Belgen in de 17e eeuw. Wij praten daar weinig over. Het liefst bedenken we dat natuurlijk allemaal zelf. Wel verzonnen wij Belgenmoppen waar die zijn inmiddels uitgestorven. En ook het lied België van het Goede Doel wordt niet meer gedraaid. En de Belgen gingen gewoon spontaan door met het op de kaart zetten van Amsterdam: Jacques Brel, Ivo van Hove en meer. Denkend aan d’Hooghes’ statement deze week “Amsterdam het is alles of niets”. En dat na meer dan een eeuw discussies! Ik krijg opeens spontaan trek in een zakje Friet, met Belgische mayonaise natuurlijk! Smaakmakend allemaal.

Intakegesprek